Yüzyılın icadı diye adlandırılan S ( Sifon )

Daire içindeki tüm pis su tesisatlarının uç kısmında S sifon monte edilmelidir. Ve daire içinde hiçbir atık su tesisat ağzı açık bırakılmamalısınız.

S sifon nedir? S Sifon ne işe yarar?

Sifonun yapısı gereği içerisinde yenilenen bir miktar su vardır. Var olan sudan perde yaşadığımız mekanlar ile atık su ana kanal tesisatı arasında sudan perde oluşmasını temin eden parçaya sifon denir. Tüm daire içi pis su tesisat ağızları sifonik bağlanarak rahatsız edici kötü kokuların yaşanmamasını sağlar. Sifonik bağlanma ile kanal kokusunun solunan ortama girmesine engel olunmuş olur. Fakat bu yeterli değildir, binalardaki atık su ana tesisatları havalandırma şaftı içerisinden devam ettirilerek standartlarına uygun şekilde çatı üzerine yani dış atmosfere çıkartılması gerekmektedir.  Bu eyleme koku ( havalık ) tesisatı denir, özellikle çok katlı binalarda koku tesisatı atık su ana tesisatından bağımsız bir şekilde müstakil olarak çekilir.

Bilinmeyen kanal kokuları kaça ayrılır?

Binalarda yaşanan kanal kokuları ikiye ayrılır.

1)- Sürekli olan kokular

2)- Rüzgârlı havalarda ortaya çıkan kokular

Kanal kokusu sorunu neden yaşanır?

Tesisat kurulumu, montaj ve kullanım hatalarından kaynaklanan nedenlerden dolayı kanal kokuları ortaya çıkar. Binalardaki mevcut atık su gider tesisatlarının tamamı belirli noktalarda atık su ana tesisatlarıyla birleşerek bina ana rögarına dökülmektedir. Buradan da şehir ana kanal tesisatına bağlantılıdır. Dairemizdeki tüm atık su gider bağlantı noktalarından istenmeyen koku gelebilir.

Atık su tesisatlarında ve şehir ana kanal tesisatlarında sürekli bir hava akımı vardır. Olmaması imkânsız kendi cazibesi ile akan pis su gider tesisatları rahat şekilde akamaz.

Atık su tesisatlarında hava akımı iki şekilde oluşur;

1) Tersten esen rüzgarlı havalarda tesisat içerisinde hava akımı oluşur.

2) Yüksek katlı binalarda katlarda dökülen pis suyun oluşturduğu basınç

Atık su tesisatlarındaki ve ana kanalizasyon tesisatlarındaki oluşan basınç mutlaka açık bulduğu yerlerden çıkmak ister. Bu önlenmediği takdirde yaşadığımız konutlarda ve diğer mekanlarda kanal kokusu yayılır. Rahatsız edici kanal kokusunun önüne geçmek için mühendisler pis su tesisatlarının projelendirilmesinde ve kurulmasında birçok önlem alır ve uygularlar.

Koku Tesisatı Ne İşe Yarar?

  • Atık su tesisatlarında metan gazı birikmesini ve birikme sonucu patlamayı önler.
  • Koku tesisatı uygun çatı üzerine kurulmalıdır.
  • Koku tesisatlarının ağızları kesinlikle körlenmemelidir.

    Sürekli olan kanal kokuları için nasıl önlem alınmalıdır?

    Daire içlerinde kullanılmasa da, ağzı açık atık su gider tesisatı bırakılmamalı varsa gider ağızları koku sızdırmayacak şekilde mutlaka körlenmeli atık su gider tesisatlarına montaj yapılırken S Sifon monte edilmelidir.