Kullanıcı hataları nelerdir?
Banyo, tuvalet ( WC ) yer sifon yaslarını kesinlikle çıkartmayınız. İç taşını ve sifon kapağı takılı halde bırakmalısınız.
Sektörde yeni koku önleyici sigon modelleri yer almaktadır. Islak hacimlerin ( banyo, WC, tuvalet vs. ) kurulumu esnasında koku önleyici sifon kullanmalarını önermekteyiz.
Islak hacimlerin ( banyo – tuvalet ) kullanım şekilleri değişti.
Banyo, alafranga tuvaletlerde bulunan yer sifonlarının içlerinde sürekli su bulunmalı bu su perdesi olmadığı zaman sifon iç taşı ve üst kapağı olsa dahi kanal kokusunu önleyemez, bu sifonların mutlaka suları eksildikçe tamamlanmalıdır.
Yer sifonlarındaki suyu boşaltma nasıl olur?
Yer sifonlarındaki suyu iki şekilde boşaltabiliriz.
1) Yer sifonlarına sürekli su dökülmediği için sifon içerisindeki su buharlaşarak bitmektedir, duş kabinleri icat edildiğinden bu tarafa artık banyoların içine halı serilmekte hatta bazı yerlerde parke uygulaması yapılmaktadır. Klozet, alafranga tuvaletlerde de aynı durum görülmektedir. Konut sakinleri sürekli yer sifon içlerinde su var mı diye kontrol edemediğinden, kullanımdan dolayı suda dökülmediğinden bu durum kanal kokusunun oluşmasına sebep olmaktadır. Şimdi yeni yapılarda yer sifonu olmayan banyo ve tuvaletler üretilmektedir. Ancak buda çözüm olarak sunulmamaktadır. İleriki zamanlarda tesisatlarda arıza oluştuğunda mesela; musluk bağlantı hortumları değişik sebeplerden dolayı çatlayabilir. Bu durum konut sahibi olmadığı zamanda meydana gelirse suyun gidebileceği bir yer sifonu olmadığı takdirde, daire sakini bunu fark edene kadar evine su basacaktır. Tüm eşyalar ve parkelerin sular altında kalma riski bulunmaktadır.
Diğer konu olarak tabii ki titiz hanımları daha çok ilgilendirir. Titiz hanılar banyo ve tuvalet gibi ıslak hacimleri ara ara yıkamak istemektedirler. Bu gibi durumlarda yer sifonlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu duruma çözüm yolu TSE standartlarına uygun olarak yapılmış atık su tesisatlarına, koku önleyici klapesi olan yer sifonları vardır. Bu sifon kullanıldığında her iki probleminde önüne geçtiğinizi göreceksiniz.
Ara sıra meydana gelen kanal kokuları.
Rakımı yüksek yerlerde ve rakımı 0 yani denize sıfır bölgelerde yer alan konutlarda ara sıra veya rüzgarlı havalarda rahatsız edici bir şekilde pis kanal kokusu yaşanmaktadır.
Devamlı olarak çevreye verdiği rahatsız edici kanal kokularını bulmak ve önlemek %100 başarı gösterirken, ara sıra rüzgarlı havalarda olan kanal kokularını %100 önlemek mümkün değildir.
Bu gibi atık su kanal koku problemi yaşayan binalarda ileri teknoloji cihazların yardımıyla koku tespit çalışması yapılır. Atık su tesisatlarındaki var olan yapısal problemler hiçbir noktaya zarar vermeden tespit edilir ve tespit edilen arızalar onarılır.
Ayrıca rüzgarlı havalarda kanal kokusu oluşmaması için farklı önlemler alınır. Bu önlemler ile % 70 – 80 kanal kokusunu azaltmak mümkündür. Eğer rahatsız edici bilinmeyen kanal kokusu problemi sizde yaşıyorsanız konusunda uzman bir ekipten danışma hizmetin almalısınız. Hizmet almayı düşündüğünüz firmanın mikro kamerası, özel koku test cihazı olduğundan emin olunuz. Bu cihazları kullanmadan bu tarz sorunları çözmek biraz zor olmaktadır. Diğer çalışmalarda geçerli olan 3 – T / 1 – A Formülü bu çalışmalar içinde geçerlidir.
- By sukates